AABLOS

PARKETVLOEREN

Welke parketvloer kiezen?

 

Er is thans een grote waaier aan mogelijkheden in de keuze van een parketvloer. Niet enkel uiterlijk zijn parketvloeren verschillend maar vooral in herkomst, opbouw, toepassing... Stelt u bepaalde eisen aan uw parket zoals contactgeluiddoorgave, isolatie, dikte, resistentie aan vervuiling, resistentie aan vocht, condensatie, vloerverwarming, gladheid, glansgraad....  dan kan dit artikel u helpen.

 

Verschil tussen parketvloeren in herkomst.

 

Nog niet heel lang geleden werden parketvloeren geproduceerd uit inheemse houtsoorten en volgens een traditionele structuur. Vandaag zijn er vernieuwde productieprocessen met inheemse houtsoorten van Belgische makelij maar ook internationale producten. Voornamelijk samengestelde parketvloeren worden geïmporteerd. Hoewel veel van deze producten goede eigenschappen hebben zijn er een groot deel dat een normale Europese kwaliteitsstandaard niet haalt.

 

Verschil tussen parketvloeren in opbouw.

 

In opbouw onderscheiden we 3 groepen:

De massieve planken met tand en groef.

De massieve planken zonder tand en groef. (ambachtelijk parket)

De samengestelde parketvloeren

 

Verschil tussen parketvloeren in toepassing.

 

Eigelijk kan een parketvloer overal toegepast worden. Wat niet kan is dat elke houtsoort even geschikt is voor elke toepassing en evenmin dat elke plaatsingstechniek overal kan worden toegepast. De juiste parketvloer vinden voor de juiste toepassing is dus een combinatie van geschikte opbouw, correcte plaatsingstechniek en met de juiste houtsoort. Op deze manier vinden parketvloeren hun toepassing in luchthavens, magazijnen, terassen, sportvelden, refters, woningen, burelen en handelspanden.

 

Verschil tussen parketvloeren in plaatsing.

 

In techniek van plaatsing maken we eerst een verschil tussen zwevende plaatsing en verankerde plaatsing. Bij een zwevende plaatsing is elk parketelement met elkaar verbonden doch niet met de dragende vloer. Dit geeft een holle klank. Bij verankerde plaasting is er een verbinding met de ondergrond. Dit geeft een volle klank. Bij verankerde plaatsingen wordt meestal een volle verlijming aan de dragende vloer bedoeld, al dan niet met onderparket. parketvloeren op een balkenstructuur of rooster zijn ook verankerde plaatsingen. Vroeger werden parketelementen genageld en/of in pek verankerd. Vandaag gebruiken we diverse lijmtypes afhankelijk van de opbouw en de onderbouw.

 

Verschil tussen parketvloeren in houtsoort.

 

Elke houtsoort heeft typische kenmerken. Verschillen in hardheid, hygroscopisch karakter, broosheid, kleur en structuur bepalen de eigenschappen van hout. Door het hout te bewerken; bvb. branden of stomen, of te behandelen; vernissen, oliën of impregneren... kunnen we sommige eigenschappen veranderen. De kenmerken van hout zijn van die aard dat sommige niet geschikt zijn voor parket en andere zeer geschikt.

 

Verschil tussen parketvloeren in figuur.

 

De afmetingen van een parket element en het patroon waarin de verschillende elementen worden geplaatst bepaald de parketfiguur. eventueel samengesteld uit verschillende houtsoorten. Op die manier ontstaan visgraatparket, hongaarse punt, planken, versailles panelen, boorden en nog zo veel meer.

 

Verschil tussen parketvloeren in bewerking en afwerking.

 

Bewerkingen toegepast op de parketvloer bepalen grotendeels het uiterlijk maar vooral de structuur. Behoudens de gekende bewerkingen van schaven en schuren kan de oppervlakte structuur worden aangepast. Zo onderscheiden we geborstelde vloeren, verouderde vloeren, getrommeld parket, enz. Door niet te schuren of schaven na verzaging is er het lintzaageffect. Verschillende chemische reactieve of niet reactieve bewerkingen geven aan hout authentieke kleuren, al dan niet het gevolg van pigmentatie of reacties van het hout zelf zoals bij "roken van eik" het geval is.

 

In afwerking onderscheiden we 2 groepen. 

 

De dekkende afwerking waarbij er een dekkende laag wordt gelegd over de structuur van het hout. Hiermee wordt vooral vitrifiëren, vernissen, lakken enz.. bedoeld. De impregnerende afwerking waarbij een beschermlaag wordt aangebracht die in de structuur van de parket zit en vermijdt dat vervuiling kan indringen. Hiermee worden zepen, impregnaties en parketolie bedoelt of combinaties daarvan.